'Onderzoek naar Britse spionage bij Belgacom loopt dood'

Het onderzoek naar de grootschalige hack bij de Belgische telecomprovider Belgacom (inmiddels Proximus) lijkt te worden afgesloten zonder noemenswaardige resultaten. 

In 2013 lekte klokkenluider Edward Snowden documenten waaruit bleek dat de Britse geheime dienst GCHQ al sinds 2010 de systemen van de Belgische telecomprovider hackte

De hack zou volgens de documenten worden gebruikt om telefoonverkeer bij diverse grote instellingen af te tappen, waaronder de Europese instituties en de NAVO. 

Het drie jaar lopende onderzoek zou nu doodlopen, melden de Belgische kranten L'Echo en De Tijd. Ondanks hulp van de Belgische militaire inlichtingendienst heeft het onderzoek nooit naar voren kunnen halen welke informatie precies is buitgemaakt bij het voormalige Belgacom, waardoor vervolging lastig is. 

Volgens een woordvoerder van het Belgische federaal parket is het te vroeg om conclusies te trekken zolang het onderzoek nog loopt. Ingewijden melden echter tegenover de kranten dat het onderzoek waarschijnlijk niet tot vervolgingen zal leiden.

Lees meer over:
Tip de redactie