Een wetswijziging die was bedoeld om massaspionage door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA tegen te gaan, sneuvelde donderdag bij een stemming in het Huis van Afgevaardigden.

Het amendement tegen spionage en voor versterking van encryptie was volgens de afgevaardigden te vergaand. In het kader van de recente aanslag in Orlando, waarbij vijftig mensen om het leven kwamen, leek het de parlementariërs niet verstandig om de macht van de veiligheidsdiensten in te perken.

Volgens afgevaardigde Bob Goodlatte wordt het de overheid met de wetswijziging verboden om informatie te doorzoeken die eerder op een legale manier was verkregen.

Op die manier zouden de autoriteiten hun eigen database niet kunnen doorzoeken om te zien of schutter Omar Mateen, die de aanslag pleegde, contacten had met terroristen in het buitenland, aldus Goodlatte volgens USNews

Ontwerp

Volgens de initiatiefnemers zorgen de nieuwe regels er alleen voor dat de Amerikaanse grondwet beter wordt nageleefd en dat het land beschermd wordt door het beperken van versleuteling tegen te gaan.

Het zogeheten Massie-Lofgren-amendement voorzag in een verbod op het uitgeven van overheidsgeld voor het doorzoeken van databases zonder rechterlijke toestemming.

Senaat

Het is voor het eerst dat een dergelijke wetswijziging wordt weggestemd in het Huis van Afgevaardigden. Vorig jaar en in 2014 werd een soortgelijk document met veel stemmen aangenomen. In beide gevallen sneuvelden de nieuwe regels alsnog in de Senaat. De Republikeinen hebben op dit moment in zowel het Huis als de Senaat een meerderheid.

Het amendement werd gezien als een van de belangrijkste voorstellen die massaspionage door de Amerikaanse autotoriteiten kon tegengaan en de privacy van Amerikanen kon verbeteren. Mensenrechtengroepen hebben er jaren over gedaan om het document in stemming te brengen.