Hacker 'Guccifer 2.0' claimt verantwoordelijkeid voor hack Democratische Partij

Een hacker met het pseudoniem Guccifer 2.0 claimt verantwoordelijk te zijn voor de hackaanval op de Amerikaanse Democratische Partij. 

De hacker heeft meerdere documenten online gezet om zijn claim hard te maken, waaronder een onderzoeksrapport over de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en een lijst met grote donateurs van de democratische partij. 

De hacker zegt bovendien over nog meer documenten beschikken, die hij zou hebben doorgespeeld aan Wikileaks. 

Beveiligingsbedrijf Crowdstrike legde de schuld dinsdag nog bij twee 'geraffineerde' hackersgroepen die in opdracht van de Russische overheid opereren. Als de claim van Guccifer 2.0 inderdaad klopt, dan zou het dus om een enkele hacker gaan, en niet om twee groepen hackers. 

Crowdstrike zegt in een reactie dat het nog steeds achter de eerdere analyse staat. Mogelijk gaat get om een "Russische misinformatiecampagne", aldus het beveiligingsbedrijf. 

Het pseudoniem Guccifer 2.0 is een verwijzing naar Guccifer, de schuilnaam van een Roemeense hacker die een celstraf van vier jaar uitzit voor het hacken van diverse meerdere Amerikaanse overheidsfunctionarissen.

Tip de redactie