Een Amerikaan die zichzelf de 'spamkoning' noemt, moet dertig maanden de gevangenis in voor het sturen van tientallen miljoenen ongevraagde Facebook-berichten.

Sanford Wallace, die al sinds de jaren 90 bekendstaat als grootschalig verstuurder van spam, overspoelde meer dan een half miljoen Facebook-gebruikers met berichten.

Via links in die berichten werden hun vriendenlijsten gedownload, waarnaar meer spam kon worden verstuurd. 

In augustus had de 47-jarige Wallace al schuld bekend, meldt NBC News. Hij werd ook veroordeeld voor minachting van de rechtbank, omdat hij Facebook gebruikte terwijl een rechter hem dat in 2009 had verboden.

Het is voor het eerst dat Wallace strafrechtelijk is veroordeeld. Nadat hij uit de gevangenis komt, krijgt hij nog vijf jaar voorwaardelijke straf en behandeling voor psychische problemen. Tijdens die periode mag hij geen computer gebruiken.

De spamkoning heeft al meermaals civielrechtelijke zaken verloren, tegen bedrijven als Facebook, AOL en MySpace. Door die zaken moest hij in totaal ruim 1 miljard dollar aan schadevergoedingen betalen. Het is onduidelijk hoeveel geld hij daadwerkelijk heeft betaald.