Vader terreurslachtoffer Parijs klaagt Facebook, Twitter en Google aan

De vader van een vrouw die omkwam bij de aanslagen in Parijs in november klaagt Facebook, Twitter en Google aan, omdat de technologiebedrijven niet genoeg zouden doen om aanhangers van IS te weren.

Volgens de rechtszaak hebben de bedrijven "materiële steun" aan extremisten geleverd, meldt persbureau AP donderdag.

Nohemi Gonzalez was een van de 130 mensen die in Parijs om het leven kwamen in een reeks terroristische aanslagen in november. De Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op.

Reynaldo Gonzalez, vader van het slachtoffer, vindt dat de techbedrijven het verspreiden van "extremistische propaganda" door IS hebben toegestaan, waardoor de groep kon groeien.

Alle drie de bedrijven wijzen erop dat ze een specifiek beleid hebben dat het plaatsen van extremistisch materiaal verbiedt. Facebook en Twitter zeggen dat de rechtszaak ongegrond is. Google wil niet specifiek reageren op lopende juridische procedures.

Inhoud

Onder de Amerikaanse wet kunnen internetbedrijven niet verantwoordelijk worden gehouden voor de berichten die hun gebruikers plaatsen. Maar volgens een advocaat van Gonzalez gaat het niet om de inhoud van die berichten, maar om het feit dat IS-aanhangers platformen als Facebook en Twitter überhaupt kunnen gebruiken om aanhangers te verwerven.

In januari werd Twitter al aangeklaagd door de familie van een man die omkwam bij een terroristische aanval in Jordanië. Ook in die rechtszaak wordt geclaimd dat het bedrijf "terreurpropaganda" toestaat op zijn platform.

Tip de redactie