FBI gebruikt database met 400 miljoen foto's voor gezichtsherkenning

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft een database met ruim 411 miljoen foto's aangelegd, zodat verdachten kunnen worden gevonden door middel van gezichtsherkenning.

Maar de software die daarvoor wordt gebruikt is onvoldoende getest, en bovendien heeft de FBI Amerikanen van onvoldoende informatie over het systeem voorzien.

Dat schrijft de Government Accountability Office (GAO), een overheidswaakhond, in een rapport dat woensdag is verschenen (pdf).

Het was al bekend dat de FBI gezichtherkenningssoftware gebruikte, maar exacte details over het programma werden nooit openbaar. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de 411 miljoen foto's onder meer worden verzameld uit paspoorten, rijbewijzen en visumaanvragen.

Als criminelen worden vastgelegd door beveiligingscamera's, kunnen die beelden worden vergeleken met de grote database om een verdachte op te sporen.

'Niet nauwkeurig'

Maar de software is slechts "beperkt" getest, schrijft de GAO, en het is onduidelijk hoe goed het systeem eigenlijk werkt. Doorgaans levert een zoekopdracht in de software een lijst met tientallen resultaten op, waarna een medewerker van de FBI zelf nog de passende foto moet selecteren.

Een advocaat van privacybeweging EFF zegt dat de software in 80 tot 85 procent van de gevallen nauwkeurig is, als een verdachte inderdaad bij de eerste 50 resultaten van een zoekopdracht zit. "Wat ze eigenlijk dus zeggen is dat het zeer onnauwkeurig is!", aldus Jennifer Lynch tegen The Guardian. "En hoe groter de database wordt, hoe lager de nauwkeurigheid."

Ook de Democratische senator Al Franken is bezorgd over het rapport, waarin "wordt onthuld dat het gebruik van gezichtsherkenning voor de FBI veel grootschaliger is dan eerder bekend was", zo zegt hij tegen The Hill.

Lees meer over:
FBI
Tip de redactie