Gemeente Utrecht wist niet dat bedrijf smartphones burgers volgt

Het Nederlandse bedrijf Citytraffic volgt burgers in Utrecht via smartphones, zonder dat de gemeente daarvan op de hoogte zou zijn. 

Daarvoor gebruikt Citytraffic speciale apparatuur die smartphone-signalen verzamelt, meldt RTL Nieuws. Het bedrijf werkt samen met in totaal dertig gemeenten, waaronder ook Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, om drukte in de binnensteden te meten. 

Een woordvoerster van Utrecht zegt dat de gemeente niet op de hoogte was dat dit ook in hun stad gebeurt. Daar houdt Citytraffic in twee drukke winkelstraten bij wie er langskomt. 

"Als ik op de Steenweg loop, wil ik niet dat mijn gegevens zomaar worden verzameld", aldus de gemeentewoordvoerster. De gemeente zegt de kwestie te gaan onderzoeken. Zij zouden op de hoogte gebracht moeten worden als dit in de stad gebeurt.

Toestemming

Wifi-tracking is niet altijd toegestaan, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens. Zo mag het bijvoorbeeld alleen worden gebruikt wanneer er toestemming voor is gegeven, of wanneer het noodzakelijk is voor de organisatie om haar diensten te kunnen verlenen.

Volgens Citytraffic is er in dit geval geen toestemming nodig om mensen met de apparatuur te volgen, omdat ze in feite gewoon mensen zouden tellen.

Andere gemeenten zijn zich wel bewust van de gebruikte apparatuur van Citytraffic, waaronder Rotterdam. Deze gemeente zegt burgers via zijn website te informeren.

MAC-adres

De hardware van Citytraffic vangt het MAC-adres van een smartphone op. Dit is een unieke code van het toestel, die door Citytraffic wordt geanonimiseerd.

Door te zien op welke tijdstippen een MAC-adres werd opgevangen, kan een gemeente zien wanneer een smartphonebezitter zich ergens bevond.

Tip de redactie