'Uber wil 2 miljard dollar gaan lenen'

Uber zou een lening van 2 miljard dollar (1,78 miljard euro) willen afsluiten om zo zijn wereldwijde groei door te zetten.

Uber zou de miljardenlening momenteel onderzoeken, en het is nog niet duidelijk of deze doorgaat, melden ingewijden aan The Wall Street Journal. Uber haalde het gros van zijn vermogen tot nu toe op in de vorm van investeringen.

De online taxidienst zou de banken Morgan Stanley en Barclays in de arm hebben genomen bij het onderzoeken van de lening.

Begin juni stak het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië nog 3,5 miljard dollar (3,12 miljard euro) in het taxibedrijf, de grootste investering in Uber tot nu toe, en het grootste bedrag dat één investeerder ooit in één niet-beursgenoteerd bedrijf heeft gedaan.

Eigen vermogen

Mocht Uber de zogenoemde leveraged-lening afsluiten, komt het bedrijf op een totaal van zo’n 15 miljard dollar (13,3 miljard euro) aan middelen. Uber wordt momenteel op een waarde van 68 miljard dollar (60 miljard euro) geschat.

Het is niet duidelijk waar Uber het geleende geld aan zou willen besteden. Om groei zeker in nieuwe markten vast te houden spendeert Uber veel geld aan nieuwe auto’s en chauffeurs. Zo zet Uber fors in op de Chinese markt, waar het binnenlandse Didi Chuxing momenteel populairder is.

Uber zou dergelijke groei willen betalen van een lening om zijn eigen vermogen niet aan te hoeven spreken. Een beursgang zou volgens CEO Travis Kalanick in ieder geval nog zeker een jaar op zich laten wachten.

Lees meer over:
Tip de redactie