Het kopen van drugs via digitale zwarte markten op het zogenoemde 'dark web' wordt steeds normaler onder drugsgebruikers. 

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar drugsgebruik, de Global Drug Survey (GDS). Van de 101.313 respondenten zeggen ruim 8.000 mensen (8 procent) wel eens drugs te hebben gekocht via het 'dark web'.

Dat is een onderdeel van het internet dat alleen bereikbaar is met speciale anonimiseringssoftware. Aankopen op digitale zwarte markten worden over het algemeen betaald met bitcoin, de digitale valuta die ook anonieme transacties mogelijk maakt.

Het aantal drugsgebruikers dat het dark web raadpleegt is in de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. In 2015 lag dat aantal nog rond de 5.000, in 2014 rond de 2.000. 

De trend begon zo'n drie jaar geleden in de noord-Europese landen, vertelt onderzoeker Monica Barratt tegenover Motherboard. Inmiddels is dezelfde stijging in bijna elk land waar te nemen, op Australië en Nieuw-Zeeland na. 

Drugs via 'dark web'

Experimenteren

Drugsgebruikers die hun drugs via het dark web bestellen, doen dat niet altijd zelf; 41 procent van hen zegt zelf nog nooit een digitale zwarte markt te hebben bezocht. Mensen bestellen drugs vaak in een groep en laten het daadwerkelijke bestellen over aan iemand die verstand heeft van het dark web. 

MDMA en cannabis zijn volgens het onderzoek de meest gekochte drugs op het dark web. Verder blijkt ook dat de digitale zwarte markt vaak wordt gebruikt om nieuwe dingen uit te proberen. 79 procent van de respondenten zegt een nieuwe drug uitgeprobeerd te hebben via het dark web.