De totale waarde van de digitale munt bitcoin heeft de grens van 10 miljard dollar doorbroken. Afgelopen weekend steeg de valuta snel in waarde.

Maandagochtend moet voor één bitcoin zo'n 610 euro worden betaald. Afgelopen zaterdag lag de prijs nog ongeveer 100 euro lager.

De totale waarde van alle bitcoins bij elkaar opgeteld is nu zo'n 10,8 miljard dollar (9,6 miljard euro).

Dat is geen record. Eind 2013 beleefde de bitcoin zijn eerste grote piek. De prijs van één bitcoin steeg toen tot meer dan 1.100 dollar en de munt als geheel bereikte een marktwaarde van bijna 14 miljard dollar.

China

De huidige prijsstijging heeft vermoedelijk te maken met grote interesse in de munt uit China. Naar verluidt is 95 procent van alle bitcointransacties afkomstig uit dat land. Daar wordt de valuta gebruikt als manier om controles op het kapitaalverkeer te omzeilen en als alternatief voor de yuan, die de afgelopen tijd in waarde is gedaald.

De bitcoin is ontworpen als alternatief voor traditionele valuta, die onder de controle van een centrale bank vallen. Bij de bitcoin bestaat er niet zo'n centrale beheerder, maar worden transacties bijgehouden op veel verschillende computers over de hele wereld.

Die computers kunnen door hun rekenkracht te leveren ook nieuwe bitcoins genereren (minen). In totaal zijn er nu ruim 15 miljoen bitcoins in omloop. In potentie kan dat aantal nog oplopen tot 21 miljoen, al zal het vermoedelijk nog tientallen jaren duren totdat die limiet wordt bereikt.

'Halving'

Hoe meer bitcoins worden gegenereerd, hoe langzamer dit proces verloopt. Verwacht wordt dat volgende maand een nieuwe grens wordt bereikt, de zogenoemde 'halving'. Per keer dat de bitcoin-software een nieuw "blok" bitcoins aanboort, zullen er 12,5 in plaats van 25 nieuwe bitcoins bij komen.

Bij een stabiele prijs zou dat ervoor zorgen dat het minen van bitcoins twee keer zo weinig oplevert. Het lijkt er echter op dat mensen die de bitcoin-software draaien zullen worden gecompenseerd door de stijgende prijs van één bitcoin.