HAARLEM - Het gebruik van waterkoeling kan uw systeem onherstelbaar beschadigen. Dat blijkt uit een test van computertijdschrift PCM waarin gekeken werd naar een waterkoelingssysteem voor de processor. De processor blijft hierbij inderdaad op een aanvaardbare temperatuur, maar de onderdelen rondom de processor niet. De temperatuur liep op tot wel 180 graden Celsius: slechts enkele graden onder het smeltpunt van de materialen waaruit sommige van deze componenten bestaan.

De reden voor de oververhitting blijkt simpel: de standaard aanwezige processorventilator blaast normaal lucht via de processor naar de zijkant af. Deze luchtstroom is koel genoeg om ook de omliggende componenten voldoende te kunnen afkoelen. Bij het gebruik van waterkoeling wordt er geen gebruik gemaakt van een processorventilator en hiermee valt de koeling voor de omliggende componenten weg.

Steeds meer fabrikanten brengen kant-en-klare producten op de markt die de consument in staat stelt zijn pc vrijwel geruisloos via een waterkoelingssysteem te laten koelen. Ook het overklokken van een pc, dat wil zeggen het harder laten lopen van een processor dan volgens de specificaties mogelijk is, wordt hierdoor vergemakkelijkt.

Door de mogelijkheid om de prestaties te verbeteren wordt waterkoeling steeds populairder. Wie zijn pc wil koelen met een waterkoelingssysteem zal daarbij goed in zijn achterhoofd moeten houden dat de componenten op het moederbord ook gekoeld moeten worden. Een ventilator die rechtstreeks lucht blaast op de 'gevaarlijke' componenten lijkt de beste oplossing, volgens het computertijdschrift.

/LINK
Forum waterkoelingssystemen