De streamingdienst Netflix controleert of wachtwoorden van gebruikers ook aanwezig zijn in een onlangs uitgelekte database met LinkedIn-wachtwoorden.

Als gebruikers op beide sites hetzelfde wachtwoord gebruikten, wordt het Netflix-wachtwoord ongeldig verklaard. Dat bevestigt de dienst dinsdag aan Krebs on Security.

Mensen die hun LinkedIn-wachtwoord ook op Netflix gebruikten, krijgen een e-mail waarin staat dat hun gegevens "mogelijk aanwezig waren in een recent lek van e-mailadressen en wachtwoorden van een ander bedrijf". Via de e-mail kunnen de gebruikers een nieuw wachtwoord aanvragen.

Netflix zegt vaker zulke "pro-actieve" veiligheidsmaatregelen in te zetten. Ook Facebook zou met regelmaat online verschenen wachtwoorddatabases doorspitten om gebruikers te beschermen.

Om de wachtwoorden te vergelijken hoeft Netflix zelf geen toegang te hebben tot leesbare wachtwoorden van gebruikers. In plaats daarvan wordt de 'hash', een versleutelde versie van het wachtwoord, vergeleken.

Onlangs bleek dat bij een hack in 2012 de logingegevens van zo'n 167 miljoen LinkedIn-gebruikers werden gestolen. De volledige database verscheen pas vorige maand online.