Google-computer neemt het op tegen Go-kampioen

AlphaGo, het zelflerende algoritme van Google, zal dit weekend het bordspel Go spelen tegen de nummer één ter wereld, de Chinees Ke Jie. Eerder dit jaar versloeg de kunstmatige intelligentie al de Koreaanse grootmeester Lee Sedol.

Komend weekend zal Ke het opnemen tegen het slimme algoritme van Google, tijdens het 37ste wereldkampioenschap voor amateurspelers, meldt GB Times.

In eerste instantie wilde Ke het niet opnemen tegen AlphaGo. "Ik wil het niet opnemen tegen AlphaGo omdat ik zie dat hij zwakker is dan ik ben. Ik wil niet dat het mijn patronen kopieert", aldus Ke tegenover Chinese media. Inmiddels is Ke dus bijgedraaid. 

In maart wist AlphaGo de Koreaanse Go-grootmeester Lee Sedol al te verslaan. In een reeks van vijf potjes won het algoritme vier wedstrijden. De miljoen dollar aan prijzengeld doneerde Google aan een aantal goede doelen, waaronder Unicef. 

De overwinning wordt als mijlpaal voor de kunstmatige intelligentie gezien. Go is namelijk een stuk ingewikkelder dan andere bordspellen en daardoor lastig voor computers te begrijpen. Door het gebruik van een zelflerend computersyteem zijn er de laatste tijd een aantal grote stappen gezet. 

Ke heeft dezelfde rang als zijn Koreaanse concurrent, maar wist Lee wel te verslaan in een kampioenschap eerder dit jaar.

Video: Google-computer wint met 4-1 van Koreaanse Go-kampioen

Lees meer over:
Tip de redactie