Lancering Google Plus leidde tot lockdown bij Facebook

Het hoofdkantoor van Facebook ging letterlijk op slot op de dag dat het sociale netwerk Google Plus werd gelanceerd in 2011. Facebookoprichter Mark Zuckerberg zag de lancering als een ernstige bedreiging voor zijn bedrijf.

Bij een zogenoemde lockdown van het Facebookkantoor mag niemand het pand verlaten, schrijft oud-Facebookmedewerker Antonio García Martínez in een nieuw boek over Silicon Valley, waarvan een deel op Vanity Fair is te lezen.

Het lanceren van Google Plus was voor Zuckerberg "een bedreiging vergelijkbaar met het plaatsen van nucleaire wapens van de Sovjet-Unie op Cuba in 1962", schrijft Martínez.

Zero Sum

Medewerkers werden opgeroepen naar een grote zaal te komen, waar Zuckerberg iedereen kon toespreken. De Facebookoprichter liet weten dat het om een 'zero-sum game' ging, waarbij een van de netwerken zal verliezen.

Zuckerberg maakte in zijn toespraak veel gebruik van platituden en retorische verwijzingen naar klassieke literatuur die hij tijdens zijn studie had bestudeerd. Hij verklaarde de oorlog aan Google Plus.

Carthago

"Weet je, een van mijn favoriete Romeinse redenaren eindigde al zijn toespraken met Carthago delenda est", zei Zuckerberg. "'Carthago moet worden vernietigd'. Op de een of andere manier denk ik dat nu ook."

De tekst van Martínez geeft een inkijkje in de wereld van Facebook en het leiderschap van Zuckerberg.

Blik

De blik van Zuckerberg tijdens zijn speech was volgens Martínez zo intens en vernietigend dat het grensde aan "het psychopathische".

Het boek Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley is vanaf eind juni verkrijgbaar.

Lees meer over:
Tip de redactie