Canadese spionnen deelden per ongeluk persoonsdata met buitenland

Een Canadese inlichtingendienst heeft onbedoeld persoonlijke gegevens van Canadezen gedeeld met andere landen. 

De Communications Security Establishment (CSE) verzamelde data over Canadese telefoongesprekken en internetgebruik, zo blijkt uit een vertrouwelijk onderzoek door de waakhond die toezicht houdt op de geheime dienst. Dat schrijft The Globe and Mail donderdag.

Speciale software moest persoonsdata anonimiseren voordat deze met andere landen werd gedeeld, zodat andere landen de afgeluisterde gesprekken niet aan personen konden koppelen. Door een softwarefout gebeurde dit echter niet, waardoor de gegevens in zijn volledigheid werden gedeeld.

Onder andere de Verenigde Staten ontvingen de spionagedata. De onderzoekers willen dat het Canadese parlement nieuwe wetten invoert, waarin duidelijker wordt aangegeven hoe spionagebedrijven moeten functioneren. Dit zou het makkelijker maken om dit soort fouten te voorkomen.

Canada is lid van het zogenoemde 'five eyes'-verband, waar ook de VS, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk toe behoren. De inlichtingendiensten van de landen werken nauw samen en delen veel informatie met elkaar.

Lees meer over:
Tip de redactie