Zelflerend systeem Facebook leest duizenden posts per seconde

Facebook zet een nieuw systeem in om duizenden status-updates en berichten per seconde te lezen in twintig talen.

DeepText, een zelflerend systeem dat teksten analyseert en begrijpt, moet het makkelijker maken om in kaart te brengen waar Facebook-gebruikers het over hebben.

Ook zegt Facebook de technologie te willen gebruiken om suggesties te doen. Als iemand in een statusupdate schrijft dat hij een fiets wil verkopen, kan de gebruiker bijvoorbeeld direct worden doorgestuurd naar speciale verkooppagina's op Facebook.

Het sociale netwerk wil de techniek ook inzetten in de berichtendienst Facebook Messenger. Wie daar intypt 'ik heb een lift nodig' zou bijvoorbeeld een link naar de Uber-app kunnen ontvangen.

Belediging

Facebook zet zelflerende systemen ook steeds vaker in om beledigende posts te verwijderen, stelt Joaquin Candela, hoofd van de afdeling kunstmatige intelligentie bij Facebook, tegen TechCrunch.

De slimme algoritmes van Facebook maken vaker melding van beledigende foto's dan mensen, zegt hij. Het systeem zou ervoor zorgen dat schokkende afbeeldingen minder vaak door mensenogen hoeven te worden beoordeeld.

Facebook is de laatste tijd meermaals in opspraak geraakt omdat kritische teksten en cartoons, onder meer over de Turkse president Erdogan, werden verwijderd.

Het sociale netwerk zei toen dat materiaal alleen van Facebook verdwijnt als het wordt gerapporteerd door gebruikers en als een Facebook-medewerker het vervolgens heeft onderzocht. Door de inzet van zelflerende systemen lijkt dat niet meer het geval te zijn.

Steeds meer technologiebedrijven werken aan kunstmatige intelligentie die teksten en afbeeldingen moet begrijpen. In zijn nieuwe berichten-app Allo zal Google bijvoorbeeld automatisch reacties suggereren op basis van de berichten die worden ontvangen.

Lees meer over:
Tip de redactie