De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), beheerder van het .nl-domein, ziet niets in een plan om illegale goksites helemaal te blokkeren.

Het kabinet stelde dat eerder dit jaar voor als onderdeel van een vernieuwing van de Wet op de kansspelen, waarmee online gokken voor het eerst wordt gelegaliseerd en gereguleerd in Nederland.

Goksites die geen Nederlandse licentie hebben, kunnen onder het wetsvoorstel worden geblokkeerd. De Kansspelautoriteit zou naar de rechter kunnen stappen om providers te verplichten de toegang tot bepaalde sites te blokkeren.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven diende al een amendement in om internetblokkades uit het wetsvoorstel te schrappen. Hij zei eerder tegen RTL Nieuws: "Met zo'n blokkade verziek je het telefoonboek van het internet, en dat moeten we niet willen."

Woensdag krijgt Verhoeven bijval van SIDN. Volgens de stichting brengt de wet "het neutraal en betrouwbaar functioneren van het internet als technisch systeem in gevaar". Bovendien vreest de organisatie voor foutieve blokkades en zou een domeinblokkade makkelijk te omzeilen zijn voor kwaadwillenden.

Debat

De Tweede Kamer debatteert naar verwachting later deze maand over het wetsvoorstel. Het is nog onduidelijk of een meerderheid van de Kamer het amendement van Verhoeven zal steunen.

PvdA-Kamerlid Mei Li Vos zegt dat haar fractie nog twijfelt. Ze zegt het belang van een technisch neutraal internet te begrijpen, "maar ik zoek dan nog wel naar andere instrumenten om illegale goksites effectief te bestrijden."

De VVD ziet het blokkeren van websites als een goed "laatste redmiddel" om illegale sites offline te halen, en zal daarom tegen het amendement van Verhoeven stemmen. "Het zijn vaak gewoon witwassites van georganiseerde bendes die ook drugs handelen", zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. "Ik wil dat soort sites niet. Dat is niet goed voor de veiligheid en voor spelers."

Volgens hem moeten er wel strenge beleidsregels worden vastgelegd die voorkomen dat sites al worden geblokkeerd voordat andere manieren om ze te bestrijden zijn uitgeput. Een rechter moet uiteindelijk altijd besluiten dat er geen andere optie meer is.