De Europese Commissie vindt dat lidstaten diensten zoals Uber en Airbnb niet moeten verbieden. Alleen in het uiterste geval moet er worden opgetreden tegen diensten in de opkomende 'deeleconomie'. 

De Commissie zegt dat in een nieuw conceptvoorstel, dat woensdag zal worden gepresenteerd en al in handen is van Reuters

"Een totaal verbod op een activiteit is een laatste redmiddel dat alleen gebruikt moet worden wanneer er geen minder zware methoden zijn om het publieke belang te dienen", aldus de Commissie. 

Met Uber en Airbnb kunnen mensen geld verdienen door hun auto in te zetten als taxi of hun appartement tijdelijk te verhuren aan toeristen. Beide diensten stuitten de afgelopen jaren op veel verzet, vooral in Europa, omdat de diensten niet altijd voldoen aan bestaande regels. 

De goedkoopste versie van Uber werd bijvoorbeeld verboden in onder meer Nederland, omdat de chauffeurs zonder vergunning rondreden. Airbnb werd in 2013 in Amsterdam verboden. De dienst werd een jaar later weer toegestaan onder de voorwaarde dat er toeristenbelasting wordt betaald en er een maximum aantal dagen is dat een appartement kan worden verhuurd. 

De Commissie noemt specifiek verboden op korte verhuurperiodes van appartemeneten "moeilijk te rechtvaardigen", en pleit voor een maximum aantal dagen dat een appartement kan worden verhuurd, net als in Amsterdam het geval is.