De Europese Commissie heeft dinsdag samen met Microsoft, Google, YouTube en Facebook een Europese gedragscode onthuld die moet helpen bij het bestrijden van illegale vormen van haatzaaierij. 

De vier bedrijven hebben een aantal toezeggingen gedaan. Zo zullen zij haatzaaierij en oproepen tot geweld verbieden, en meldingen daarvan waar mogelijk binnen 24 uur behandelen en verwijderen.

Ook beloven Microsoft, Facebook, YouTube en Twitter duidelijk naar hun gebruikers te communiceren dat dit soort uitingen in strijd zijn met de regels, en te investeren in onderwijsprojecten die kritisch nadenken stimuleren. 

Volgens de Europese Commissie zijn de richtlijnen belangrijk om er voor te zorgen dat de vrijheid van meningsuiting op het internet gewaarborgd blijft.

"De recente terroristische aanslagen hebben ons herinnerd aan de noodzaak om illegale vormen van haatzaaierij aan te pakken", aldus eurocommissaris Věra Jourová (Justitie, Consumenten en Gendergelijkheid). "Sociale media is helaas een van de hulpmiddelen die terroristische groeperingen gebruiken om jongeren te radicaliseren."

Kritiek

De mensenrechtenorganisatie EDRi reageert kritisch op de richtlijnen. De organisatie vindt dat de afspraken te veel verantwoordelijkheid leggen bij bedrijven en te weinig verantwoordelijkheid bij overheidsinstellingen. EDRi vindt het daarnaast opmerkelijk dat de bedrijven beloven materiaal te verwijderen dat sowieso illegaal is. 

EDRi maakte onderdeel uit van het EU Internet Forum, waarin de Europese Commissie in gesprek gaat met internetbedrijven en -organisaties om de problematiek rondom terrorisme en haatzaaierij op het internet tegen te gaan. De organisatie zegt na publicatie van de nieuwe richtlijnen echter zo weinig vetrouwen te hebben in het forum, dat het is opgestapt.