AMSTERDAM - Digitaal rechtenbeheer en een verbod op het omzeilen ervan is de betere oplossing in strijd tegen het onbetaald gebruik van muziek en films via uitwisseldiensten op internet. Dat stelde vrijdag hoogleraar informatierecht B. Hugenholtz tijdens een symposium over de toekomst van het auteursrecht in Amsterdam.

Hugenholtz maakt deel uit van een commissie die minister Donner (Justitie) onder meer adviseert over handhaving van de auteurswet.

Digitaal rechtenbeheer, met als meest succesvolle voorbeeld Apple's digitale muziekwinkel iTunes van Apple, voorziet in een rechtstreekse vergoeding aan de aanbieders op basis van individuele afspraken met de consument. Het bevordert de marktwerking, krachtige rechtshandhaving is minder noodzakelijk, rechters worden niet met extra werk belast.

Het alternatief voor digitaal rechtenbeheer is een heffing op bijvoorbeeld internettoegang, computers, harde schijven of op het gebruik van bestaande muziekuitwisseldiensten. Een vergelijkbare kopieerheffing bestaat al voor bijvoorbeeld cd's. Nadelen hiervan zijn onder meer administratiekosten en het gebrek aan prijsdifferentiatie.