De Europese Databeschermingssupervisor (EPDS) keurt het nieuwe privacyverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten af.

Giovanni Buttarelli, de EPDS, schrijft in een verklaring dat het Privacyschild-verdrag "significant verbeterd" moet worden.

Privacy Shield is de opvolger van de eerdere Safe Harbor-deal tussen de EU en de VS. Dat verdrag werd door het Europees Hof van Justitie juist ongeldig verklaard omdat de privacy van Europeanen in de VS onvoldoende werd gegarandeerd.

Buttarelli schrijft dat hij de inspanningen van de auteurs van Privacy Shield waardeert, maar dat het niet genoeg is. "Ik waardeer de moeite die gedaan is om met een opvolger voor Safe Harbor te komen, maar Privacy Shield in deze vorm is niet robuust genoeg om toekomstige juridische procedures te kunnen doorstaan", valt te lezen in zijn verklaring.

De kritiek van de EPDS is een gevoelige klap voor het Privacyschild, nadat eerder de in de Artikel 29-werkgroep verenigde Europese privacywaakhonden ook al lieten weten het verdrag wat hen betreft niet goed genoeg was.

De bedoeling was dat het verdrag in juni ingevoerd werd. Of dat nog steeds in deze vorm doorgaat, is nog niet duidelijk.