YouTube pakt websites aan waarop video's van de site kunnen worden gedownload. Beheerders van zulke websites wordt gevraagd te stoppen, anders worden er juridische stappen gezet.

Een van de websites waar YouTube contact mee heeft opgenomen is TubeNinja, schrijft Torrentfreak maandag. De videodownloader is volgens YouTube in strijd met de servicevoorwaarden.

In die voorwaarden staat dat het downloaden van video's die van zichzelf geen downloadlink hebben, verboden is. Videodownloaders zorgen via een omweg alsnog voor een downloadlink.

YouTube heeft TubeNinja gevraagd binnen zeven dagen te stoppen met de dienst. Als dat niet gebeurt, volgen er juridische maatregelen.

Geen actie

TubeNinja heeft laten weten geen actie te ondernemen. "In onze servicevoorwaarden staat dat de gebruiker verantwoordelijk is voor de legitimiteit van de video's die ze voor onze dienst gebruiken", aldus TubeNinja.

De beheerder van de site gelooft niet dat er veel zal gebeuren als hij de website niet offline haalt, omdat er ook talloze Chrome-extensies bestaan voor het downloaden van video's. Chrome is net als YouTube in handen van Google.

In 2012 heeft Google al actie ondernomen tegen websites waarmee het geluid van YouTube-video's kon worden gedownload. Zo was het bijvoorbeeld mogelijk om de muziek van muziekvideo's te downloaden.