Het Russische ministerie van Economische Ontwikkeling wil het gebruik van westerse apps voor overheidsmedewerkers verbieden. Het ministerie is bezorgd over het lekken van informatie via chat- en mailapps.

Een voorstel voor het verbod is door het ministerie gestuurd naar de Russische president Vladimir Poetin, meldt de zakenkrant Kommersant maandag op basis van een anonieme bron.

Een verbod op diensten als WhatsApp, Viber, Skype en Telegram zou ruim 2,5 miljoen Russen treffen. Ook wil het ministerie dat er een verbod komt voor het gebruik van westerse maildiensten als Gmail en Yahoo.

Ambtenaren moeten in dat geval voor zakelijke correspondentie uitwijken naar Russische diensten zoals Mail.ru en de diensten van Yandex, de Russische tegenhanger van Google.

Gevoelig

Het is de bedoeling dat met het verbod wordt voorkomen dat gevoelige informatie in handen komt van buitenstaanders. Een toename in het aantal cyberaanvallen en inbraken maakt de Russen bezorgd.

Overheidsinstanties mogen sinds januari al geen buitenlandse software aanschaffen. Het ministerie stelt voor dat ook het huren van software of het gebruiken van technische diensten van buitenlandse ondernemingen verboden wordt.

Parlement

Eind vorig jaar probeerde een parlementslid al het gebruik van buitenlandse diensten te verbieden voor parlementsleden en overheidsmedewerkers.

De Staatsdoema (de Russische Tweede Kamer) verwierp dat wetsvoorstel. Die bepaalde dat het aan de overheidsinstanties zelf is om zo'n verbod in te stellen.