De Franse regering is niet van plan om deals te sluiten met multinationals als Google en McDonalds die mogelijk jarenlang belasting hebben ontweken of ontdoken. 

De Franse minister Michel Sapin (Financiën) liet weten dat er geen "onderhandelingen" zullen zijn met bedrijven. "Wij sluiten geen deal zoals in het Verenigd Koninkrijk, wij handhaven de wet."

De Franse fiscale inlichtingendienst heeft dinsdag een inval gedaan bij het kantoor van Google in Parijs. De doorzoeking moet uitwijzen of het bedrijf fiscale verplichtingen is nagekomen.

Deal

Sapin verwijst in zijn uitspraak naar een belastingdeal die Google sloot met de Britse regering. Het bedrijf ging akkoord met het betalen van 130 miljoen pond (171 miljoen euro) voor niet eerder betaalde belasting.

Volgens critici is dat bedrag veel lager dan de hoeveelheid belasting die Google jarenlang zou hebben ontweken. Google-moederbedrijf Alphabet betaalt op het Europese vasteland nauwelijks belasting, omdat bijna alle inkomsten in Ierland worden aangegeven.

Onbetaalde belastingen

Een bron bij het Franse ministerie van Financiën zei in februari dat Frankrijk 1,6 miljard euro in onbetaalde belastingen zal eisen.

Als Google ook schuldig wordt bevonden aan belastingfraude, dan hangt het bedrijf een boete van 10 miljoen euro of de helft van het 'witgewassen bedrag' boven het hoofd.

Onderzoek

Het onderzoek naar de bestanden die de Franse autoriteiten hebben meegenomen bij de inval in Parijs, kan maanden duren. Volgens financieel aanklager Eliane Houlette kan het zelfs jaren in beslag nemen.

"We hebben veel computerbestanden verzameld", zei Houlette in een interview met Franse media. "Ik hoop dat het geen jaren zal duren, maar we hebben slechts beperkte middelen."

Inval

Bij de inval waren 96 mensen betrokken. De autoriteiten hebben het kantoor van Google enkel bezocht in het kader van onderzoek naar belastingfraude. Dat onderzoek staat los van onderzoek naar belastingontduiking.

Google zegt zich altijd aan de Franse wet te hebben gehouden.