Oud-burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht wordt de nieuwe voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), voorheen het College bescherming persoonsgegevens.

Wolfsen is benoemd door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), maakte de AP vrijdag bekend. Per 1 augustus gaat Wolfsen aan het werk als opvolger voor Jacob Kohnstamm.

Vicevoorzitter Wilbert Tomesen van de AP liet weten verheugd te zijn over de benoeming. "Wolfsen is een jurist met ruime ervaring als rechter, politicus en bestuurder en is daarom van grote waarde voor de AP."

Wolfsen was van 2008 tot en met 2013 burgemeester van Utrecht. Daarvoor was hij zes jaar lid van de Tweede Kamer namens de Partij van de Arbeid. Wolfsen studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Opspraak

Als burgemeester is Wolfsen een aantal keren in opspraak geweest. Zo dwarsboomde hij in 2009 een publicatie in een huis-aan-huisblad waarin kritiek op hem werd geuit.

Datzelfde jaar kwam hij opnieuw in opspraak vanwege buitensporige declaraties door het College van burgemeesters en wethouders in de gemeente.

Ook liet Wolfsen steken vallen bij de integratie van buitenlanders, het verdedigen van homorechten in de gemeente en het financieel steunen van een Romafamilie die was ondergebracht in een villa.