De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of een 'onbeperkt' telefoonabonnement van T-Mobile wel binnen de netneutraliteitswet valt.

T-Mobile maakte donderdag bekend dat de provider een abonnement wil aanbieden met onbeperkt internet. Daar zitten wel verschillende voorwaarden aan vast.

Eén voorwaarde is dat de kwaliteit van video's wordt beperkt. Ook wil T-Mobile voorkomen dat klanten het abonnement gebruiken als vervanger van vast internet, door te 'tetheren' met een laptop of desktop. Daaraan zit een maximum van 20 GB per maand.

In de Nederlandse wet staat echter dat alle soorten internetverkeer in principe gelijk moeten worden behandeld. T-Mobile beroept zich op een uitzondering die providers toestaat om maatregelen te nemen als er een verstopping op het netwerk dreigt.

Meer weten

"Op basis van wat wij nu weten en lezen over het product, willen we graag meer weten", zegt woordvoerder Pauline Gras van de ACM vrijdag tegen NU.nl. "Op het eerste gezicht lijkt de propositie op gespannen voet te staan met de regelgeving."

De toezichthouder zegt contact te hebben opgenomen met T-Mobile om het abonnement te bespreken. "Het tetheren zal in ieder geval één van de gesprekspunten zijn", aldus Gras. "Wordt ongetwijfeld vervolgd."

Donderdag liet de toezichthouder zich nog minder kritisch uit over het abonnement van T-Mobile. Toen zei een woordvoerder dat T-Mobile zich inderdaad kan beroepen op een uitzondering in de wet, die bedoeld is om "de gevolgen van congestie te beperken".

Preventief

Internetjurist Arnoud Engelfriet schreef vrijdag op zijn blog dat het abonnement van T-Mobile volgens hem in strijd is met de regels rondom netneutraliteit. De wet is volgens hem "bedoeld voor concreet handelen in een congestie-situatie, niet om preventief caps [databeperkingen, red.] te introduceren."

GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over de legaliteit van het T-Mobile-abonnement onder de Europese netneutraliteitsregels, die sinds 30 april gelden.

Sargentini vindt dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld, en is bovendien bezorgd over de privacygevolgen van het T-Mobile-beleid. "Om te zien wat video is en wat niet, zal T-Mobile al het verkeer moeten onderzoeken", denkt zij. 

"Bovendien vraag ik me af hoe T-Mobile gaat voorkomen dat mensen video's via beveiligde verbindingen gaan kijken - gaan ze daarvoor de beveiliging van de verbinding beperken? Dat zou mensen kwetsbaar kunnen maken voor cybercrime."

In zijn voorwaarden (pdf) zegt T-Mobile te zullen detecteren wanneer video's worden bekeken, maar niet te kijken naar de inhoud hiervan.