Tientallen topmannen van Google-moederbedrijf Alphabet zijn door een aandeelhouder aangeklaagd vanwege vermeende wanpraktijken door het bedrijf in de Europese Unie.

Investeerder Robert Jessup heeft de topmannen en het bedrijf Alphabet voor de rechter gedaag, schrijft The Register donderdag. Hij beschuldigt het bedrijf van misbruik van de dominante marktpositie in Europa.

Onder de aangeklaagden zijn oprichters Larry Page en Sergey Brin van zoekmachine Google, Google-CEO Eric Schmidt en het volledige bestuur van Alphabet.

Manipulatie

De zaak draait om vermeende manipulatie van zoekresultaten in Google en het mobiele besturingssysteem Android. Alphabet zou eigen producten bewust zichtbaarder hebben gemaakt.

De Europese Commissie doet onderzoek naar de praktijken van Alphabet in Europa. Het techbedrijf hangt een boete van 2 miljard euro boven het hoofd.

Verongelijkt

Volgens Jessup heeft Alphabet aandeelhouders verongelijkt door het handelen in de EU. Het geld dat door de aandeelhouders is geïnvesteerd in Alphabet werd daarmee "in gevaar gebracht".

Ook zouden de zaken van Alphabet, de reputatie en de welwillendheid van het bedrijf schade hebben opgelopen.