Microsoft en Facebook werken samen aan een internetkabel die in de Atlantische Oceaan komt te liggen. De kabel tussen Europa en de VS moet klanten van de onlinediensten van Microsoft en Facebook dienen.

De kabel heeft de naam MAREA gekregen en in augustus 2016 wordt begonnen met de werkzaamheden. Naar verwachting kan de kabel in oktober 2017 in gebruik worden genomen, schrijft Business Insider donderdag.

Volgens de twee techbedrijven is de samenwerking vooral bedoeld om de ontwikkeling van de nieuwe generatie internetinfrastructuur te versnellen.

Groei

Ook moet het project de "explosieve groei" van dataconsumptie en de groei van de cloud- en onlinediensten van beide bedrijven ondersteunen.

Microsoft wil de kabel gebruiken voor dataoverdacht van onder meer de zakelijke clouddienst Azure, Office 365 en Xbox Live. Facebook wil data van het sociale netwerk over de kabel vervoeren.

160 Tbps

De kabel heeft acht zogenoemde fiber pairs waarmee een snelheid van zo'n 160 terabit per seconde moet kunnen worden gehaald. Het is de eerste kabel, van 6600 kilometer, die de VS met Zuid-Europa verbindt.

Door de samenwerking kunnen de kosten lager worden gehouden dan wanneer de bedrijven zelf een eigen kabel aanleggen. Ook kan apparatuur makkelijker worden vernieuwd.

Beheerder van de kabel wordt Telxius, die ook capaciteit van de kabel zal veilen aan andere bedrijven.