Mensen die een abonnement hebben afgesloten bij een streamingdienst zoals Netflix, kunnen daar binnenkort tijdens vakantie in de Europese Unie gebruik van maken. Nederlandse films zijn dan bijvoorbeeld in het buitenland te zien.

De lidstaten van de Europese Unie zijn donderdag akkoord gegaan met nieuwe wetgeving daarover. Het Europees Parlement moet zich er nog over uitspreken.

De nieuwe regels werden eind vorig jaar voorgesteld door de Europese Commissie. Die wil dat de digitale markt net als de economische markt in de Unie meer een geheel wordt.

Geoblocking

Streamingdiensten maken gewoonlijk gebruik van geoblocking. Daarbij is het aanbod van de dienst afhankelijk van de locatie van het apparaat.

Nederlanders met een abonnement op Netflix kunnen bijvoorbeeld wel in Spanje Netflix kijken, maar kunnen dan alleen gebruikmaken van het lokale aanbod aan films en series.

Nederlands

Met de nieuwe regels wordt het mogelijk om films van het Nederlandse aanbod van Netflix ook te bekijken in het buitenland. Gebruikers hebben tijdelijk toegang, al is nog niet vastgelegd hoe lang dat zal zijn.

Behalve voor Netflix zullen de nieuwe regels ook gelden voor bijvoorbeeld het Britse Sky TV Now, het Duitse ProSiebenSat.1 en Amazon Video. Er is een uitzondering gemaakt voor publieke omroepen.

De Europese Commissie hoopt dat de nieuwe regels in 2017 van kracht worden. In dat jaar zullen ook de roamingkosten voor internetgebruik in de EU verdwijnen.