Autodeeldienst Blablacar vindt de vergelijking met andere autodeeldiensten zoals Uber en Lyft niet opgaan. "Wat zij doen is bijna verkeerd gebruik van het woord autodeeldienst", zegt operationeel directeur van Blablacar, Nicolas Brusson.

Blablacar is een autodeeldienst die zich anders dan concurrenten richt op langere afstanden. Passagiers betalen bovendien enkel een vergoeding voor de gemaakte kosten. 

“Het is grotendeels een semantische verwarring. Men noemt bedrijven als Uber en Lyft ook een autodeeldienst, maar één iemand zit in die auto om geld te verdienen. Met Blablacar zitten er vier mensen in een auto die allemaal naar dezelfde bestemming gaan en een ritje delen. Dat is een totaal andere dynamiek."

Amsterdam

Blablacar is al drie jaar actief in Nederland, maar opent pas deze week een kantoor in Amsterdam. "Het is een stuk beter om in het land zelf aanwezig te zijn, om een beter gevoel te krijgen voor hoe een land werkt", zegt Shana Smeets, manager Benelux.

Het bedrijf heeft normaal gezien wel een kantoor in de belangrijke landen waar het actief is. "We dachten eerder dat we misschien geen Nederlands kantoor nodig hadden. Het is wel groot, maar ook weer niet zo groot. Vrij snel realiseerden we dat dat niet ging werken", zegt Brusson. 

50 kilometer

De helft van het verkeer via de dienst gaat over de grens heen. Blablacar heeft voor de Nederlandse markt een aantal aanpassingen doorgevoerd.

Zo richt het zich hier op kortere afstanden dan in bijvoorbeeld Frankrijk als Duitsland. "We willen hier relevant zijn voor een afstand van vijftig kilometer, terwijl het in die landen om afstanden van tweehonderd tot driehonderd kilometer gaat", zegt Brusson.  

Het bedrijf zegt geen harde doelen te hebben voor de Nederlandse markt. "Omdat we een nieuwe markt creëren is het heel moeilijk om doelen te stellen. Elke keer dat we dat wel deden, hadden we het mis. Het kostte ons steeds meer tijd of juist minder tijd, afhankelijk van het land."