De Chinese elektronicafabrikant Lenovo heeft voor het eerst in zes jaar verlies geleden. Ook de omzet kromp in boekjaar 2015.

Dat heeft Lenovo donderdag laten weten bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Het boekjaar 2015 eindigde in maart.

In totaal boekte het bedrijf een nettoverlies van 128 miljoen dollar in twaalf maanden tijd, terwijl een jaar eerder nog 829 miljoen dollar aan winst werd gemaakt. De omzet daalde met 3 procent naar 44,9 miljard dollar.

Lenovo zegt reorganisatiekosten en grote overnames in 2014 hebben gezorgd voor verliezen. De fusie tussen de smartphonetakken van Lenovo en Motorola "heeft de verwachtingen niet waargemaakt", stelt het bedrijf ook.

Met name in China en Noord-Amerika vielen de prestaties van Motorola-toestellen na de overname door Lenovo tegen. Het bedrijf zegt te hebben geleerd van zijn fouten en te werken aan verbeteringen.

Smartphoneverkopen

In totaal werden in het eerste kwartaal van het jaar nog tegen de 5 miljoen Motorola-smartphones verkocht, goed voor 1 miljard dollar aan omzet. Een jaar eerder gingen er 7,8 miljoen Motorola-toestellen over de toonbank.

Er werden in de eerste drie maanden van het jaar 10,9 miljoen telefoons onder het Lenovo-merk verkocht, goed voor 1,7 miljard dollar aan omzet. Vorig jaar verkocht Lenovo 12 miljoen toestellen in dezelfde periode.

Het merk verkoopt vooral in China veel telefoons, al is sinds deze week ook een toestel van Lenovo in Nederland verkrijgbaar.

Pc-markt

Net als veel andere bedrijven heeft Lenovo last van krimp op de pc-markt. De brutowinst uit het segment daalde met 20 procent naar 312 miljoen dollar, op een omzet van 6,2 miljard dollar.

De serverhandel van Lenovo groeide juist als kool, met 73 procent naar een omzet van 4,6 miljard dollar.