Naar aanleiding van een cyberroof bij de centrale bank van Bangladesh wordt ook opnieuw gekeken naar een eerdere hack bij de grootste commerciële bank van het land.

In 2013 werd 250.000 dollar gestolen van de Sonali Bank, door misbruik te maken van het internationale betalingsnetwerk SWIFT, zo meldt Reuters donderdag.

De zaak is nooit opgelost en werd door de politie niet meer onderzocht. Maar nadat cybercriminelen eerder dit jaar 81 miljoen dollar wisten te stelen van de centrale bank in Bangladesh, wordt ook de eerdere hack weer onderzocht.

Het is onduidelijk of er daadwerkelijk een verband bestaat tussen de twee hacks, maar de methodes die werden gebruikt lijken wel op elkaar. Bij Sonali Bank installeerden hackers een keylogger om wachtwoorden te stelen, waarna frauduleuze betaalverzoeken werden verstuurd via het SWIFT-netwerk.

De roof bij de centrale bank heeft geleid tot zorgen over SWIFT, het systeem dat wereldwijd door banken wordt gebruikt. SWIFT zegt zelf te werken aan verbeteringen in de beveiliging van het systeem.

Behalve de twee banken in Bangladesh is in ieder geval ook een bank in Ecuador getroffen door hackers die SWIFT misbruikten. Ook een Vietnamese bank was een doelwit, al was de hack daar niet succesvol.