Google wil dat telecomproviders en smartphonemakers sneller updates voor Android uitbrengen. Dat moet ervoor zorgen dat smartphones beter worden beveiligd.

In sommige gevallen zitten er maanden tussen het tijdstip waarop Google Android-updates uitbrengt en het moment waarop smartphonegebruikers die kunnen installeren, schrijft persbureau Bloomberg woensdag.

Smartphonefabrikanten en providers brengen wijzigingen aan in de software, zodat die het beste werkt op de toestellen en het lokale netwerk.

Google vindt dat er te lang wordt gedaan over het doorzetten van updates. Vooral bij veiligheidsupdates kan dat gevolgen hebben, omdat toestellen daardoor langer kwetsbaar zijn.

Lijst

Google heeft volgens bronnen zelfs een lijst opgesteld waarin smartphonemakers worden gerangschikt naar snelheid in het uitbrengen van updates.

De lijst is eerder dit jaar gedeeld met alle Android-partners. Google zou gedreigd hebben met het publiceren van de lijst, als de fabrikanten de updates niet sneller doorvoeren.

Het uitbrengen van de lijst kan grote gevolgen hebben voor smartphoneverkopen, omdat gebruikers dan kunnen zien bij welke toestellen ze de nieuwste updates tijdig kunnen verwachten.

Fragmentatie

Google wil op die manier ook fragmentatie in de Android-markt tegengaan, door de nieuwste versies van Android op zoveel mogelijk toestellen te krijgen.

Nu is het zo dat op oudere toestellen vaak de software niet wordt geüpdatet, waardoor nieuwe functies van Android niet worden toegevoegd aan het besturingssysteem.