Roemeense hacker Marcel 'Guccifer' Lazar heeft in een Amerikaanse rechtszaak bekend te hebben ingebroken in computers.

De Roemeense hacker werd in maart uitgeleverd aan de VS. De hacker wordt verdacht van het inbreken op de e-mailaccounts van onder meer de Amerikaanse oud-presidenten George W. Bush en George Bush senior en oud-minister Colin Powell.

In de rechtbank bekent Lazar nu schuld voor één geval van ongeautoriseerde toegang tot een beveiligde computer en één geval van datadiefstal. Die bekentenis is goed voor zeven jaar gevangenisstraf.

E-mail Clinton

Lazar claimde onlangs ook dat hij de e-mailserver van presidentskandidaat en oud-minister Hillary Clinton heeft gehackt. Het Amerikaanse ministerie van Justitie bestrijdt die claim.

Lazar onthulde het bestaan van de omstreden privéserver in 2013 door gehackte e-mails van Clinton-medewerker en vertrouweling Sidney Blumenthal te verspreiden.

Clinton mailde vanuit haar functie als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken via die privéserver, en bewaarde er ook staatsgeheime informatie op. Een commissie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken conculdeerde vandaag dat Hillary Clinton slecht omging met haar e-mail en informatie die op computers was opgeslagen.