Het is voor livestreamingdienst Periscope moeilijk om te voorkomen dat het platform ook wordt gebruikt voor gedrag dat is niet toegestaan op de dienst, zoals geweld en seksueel materiaal. Wel wil het bedrijf beter kunnen reageren op dit soort filmpjes. 

Dat zegt de directeur van Periscope, Kayvon Beykpour, in gesprek met NU.nl.

Periscope geldt, ruim een jaar na de lancering, als een van de meest populaire livestreamingapps. Hoewel de dienst richtlijnen heeft opgesteld voor wat wel en niet mag, zijn er meerdere gevallen bekend waarbij er ook seksueel geweld of drugsgebruik werd uitgezonden door gebruikers.

Het dieptepunt werd mogelijk bereikt toen een Frans meisje zichzelf eerder deze maand van het leven beroofde, en dat uitzond via Periscope.

"Een aantal van deze dingen, zoals wat er eerder deze maand in Frankrijk gebeurde, zijn erg tragisch. Het doet ons ook heel veel verdriet dat deze dingen gebeuren in de wereld - het is niet alleen iets dat op Periscope gebeurt."

Preventie

Beykpour denkt echter niet dat dit soort dingen voorkomen kunnen worden: "Het is moeilijk voor een communicatieplatform om te voorkomen dat mensen bepaalde dingen doen in de wereld."

"Dat betekent echter niet dat we niet over de juiste processen hoeven te beschikken om snel en verantwoordelijk te kunnen handelen. Dit zijn dingen die we moeten uitzoeken."

De videodienst werkt bij de behandeling van dit soort incidenten nauw samen met moederbedrijf Twitter. "Als we een onafhankelijke startup waren geweest, zouden we hier helemaal zelf moeten uitvogelen wat we moesten doen. Twitter heeft mensen en expertise in huis die ons helpen bij het samenwerken met de autoriteiten en de communicatie. Zonder Twitter zouden we hier het wiel opnieuw moeten uitvinden."

Twitter

Hoewel Periscope steeds dieper in Twitter zal worden geïntegreerd, zal de dienst blijven bestaan als aparte app, zegt Beykpour.

"Elke app die je op je smartphone hebt staan is gericht op het uitvoeren van een specifieke taak. Je hebt een berichtenapp, een kalenderapp, een alarm, camera-apps. We denken dat je ook een livevideoapp moet hebben."

Volgens Beykpour is het erg lastig om een app te maken die alles kan. "Het is moeilijk om WeChat te zijn, dat je voor bijna alles kunt gebruiken. Als je zo’n dienst hebt, prima, maak er gebruik van. Wij doen dat met Twitter."

Voor mensen die voor het eerst in aanraking komen met livestreamingapps is het volgens Beykpour heel belangrijk om een aparte app en een apart merk te hebben. "Het is heel moeilijk om de perceptie van een merk dat al tien jaar bestaat te veranderen. Mensen hebben een bepaald idee over waar die dienst voor gebruikt wordt."

Facebook

Periscope moet sinds dit jaar concurreren met Facebook, dat zijn gebruikers ook livevideo laat uitzenden. Eerder was die functie alleen nog beschikbaar voor beroemdheden en later ook bedrijven. 

Ondanks de gigantische gebruikersaantallen van Facebook is de Periscope-oprichter niet erg onder de indruk van de nieuwe concurrent. "De meest interessante concurrenten zijn de kleine startups die iets nieuws willen doen. Dat zie je niet bij grote bedrijven. Bij hen zie je vooral schaamteloos kopieergedrag."