AMSTERDAM - Bijna driekwart van de Nederlandse journalisten beschouwt internet als zijn belangrijkste informatiebron. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek onder journalisten door RainierNet, een groep internationaal samenwerkende pr-bureaus.

Journalisten zijn over het algemeen grote liefhebbers van het medium. Een meerderheid van de ondervraagden geeft aan dat het world wide web heeft bijgedragen aan een kwaliteitsverbetering van hun werk. Het grootste deel van de internationale journalisten (81%) kan op het werk gebruikmaken van een snelle internetverbinding. Toch is slechts 12% van deze groep langer dan 20 uur per week online.

Journalisten waren er vroeg bij wat internet betreft. Wereldwijd behoort een groot gedeelte tot de zogenaamde 'early adopters'. Veertig procent van de journalisten maakt al sinds 1995 gebruik van internet.

Het internetgebruik van journalisten in Nederland is gemiddeld iets later op gang gekomen: in 1995 maakte 28% van de journalisten er actief gebruik van. De Nederlanders hebben hun achterstand echter snel ingehaald: in 1997 surfte ruim driekwart van de journalisten op het internet.

Onderwerpen

Het onderzoek laat ook zien dat journalisten in Nederland het internet in grote lijnen gebruiken voor research, onderzoek naar eerder publicaties, ideeën voor nieuwe onderwerpen en het vinden van bronnen/experts.

Het onderzoek is uitgevoerd in februari en maart 2002. In totaal hebben 418 journalisten uit Frankrijk, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, Zweden, Denemarken, Finland, Noorwegen, de Verenigde Staten, Japan, Australië en Zuid-Afrika deelgenomen. De journalisten waren afkomstig uit diverse sectoren en soorten media.