Europeanen die hun huis verhuren via Airbnb hebben vorig jaar in totaal ruim 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) opgestreken.

Dat zei Nathan Blecharczyk, mede-oprichter en technisch directeur van Airbnb, dinsdag tijdens Startup Fest Europe in Amsterdam.

Er zijn inmiddels ruim twee miljoen huizen beschikbaar via Airbnb, waarvan meer dan de helft in Europa staat. In het 8-jarige bestaan van Airbnb hebben 80 miljoen mensen een huis gehuurd op de site, en er vinden nu elke dag een miljoen Airbnb-overnachtingen plaats, verspreid over 191 landen.

Airbnb is volgens Blecharczyk vaak niet alleen goedkoper dan hotels, maar ook energiezuiniger. Uit onderzoek van het bedrijf zou blijken dat de gemiddelde Airbnb-overnachting zorgt voor 78 procent minder energieverbruik en 48 procent minder waterverbruik dan de gemiddelde hotelovernachting.

Controversieel

Blecharczyk erkende dat zijn bedrijf niet zonder controverse is gebleven. Verschillende overheden hebben hun vraagtekens gezet bij de dienst, die zou zorgen voor stijgende huizenprijzen, overlast en krimp in de hotelindustrie.

Die vragen "zijn absoluut te verwachten en proberen we te omarmen. Wij vinden dat de overheid een belangrijke rol heeft in het succes van huizendelen."

Airbnb int sinds 2014 toeristenbelasting in Amsterdam. Dat heeft de stad inmiddels 5,5 miljoen euro opgeleverd, zei Blecharczyk. Hij noemde de stad als voorbeeld voor andere wereldsteden die worstelen met de opkomst van Airbnb.