Twitter gaat stoppen met het meetellen van bijlagen als mentions, links en foto's voor de karakterlimiet van 140 tekens.

Dat maakt de microblogdienst dinsdag bekend. Twitter stelde de limiet van 140 tekens bij de start van dienst in, omdat dat ook de limiet van één sms'je is. Op die manier konden gebruikers tweets via sms'jes plaatsen.

Maar tegenwoordig kan Twitter veel meer. Zo kunnen gebruikers sinds kort polls, GIF'jes en Periscope-streams aan tweets toevoegen. Daarmee kwamen gebruikers wel steeds vaker in aanraking met de karakterlimiet.

Mentions

Mentions en bijlagen tellen dus straks niet meer mee tegen de karakterlimiet. Ook stelt Twitter gebruikers in staat om zichzelf te retweeten en hun eigen tweets te citeren.

Een andere verandering is dat gebruikers voortaan geen punt meer voor een apenstaartje hoeven te zetten als ze iemand willen mentionen, maar ook willen dat de rest van hun tijdlijn de tweet ziet.

Tweets die beginnen met een mention zijn in het vervolg voor alle volgers te zien. De veranderingen worden in de loop van de komende maanden uitgerold. 

Simpeler

Twitter heeft de afgelopen jaren moeite met het aantrekken van nieuwe gebruikers. De aanpassingen aan de dienst moeten Twitter dan ook vooral aantrekkelijker maken voor nieuwe Twitteraars. "Er waren een aantal zaken die voor nieuwe gebruikers te ingewikkeld waren", aldus Bruce Daisley, hoofd sales van Twitter Europa.

Daisley benadrukt verder dat de limiet van 140 tekens voorlopig nog in stand blijft. Gebruikers houden volgens het bedrijf juist heel erg van de beknoptheid en snelheid van Twitter, en die aspecten wil Twitter dan ook blijven benadrukken.