Het is te moeilijk om in Europa een nieuw techbedrijf op te richten en te laten groeien. Overheden zeggen dat regels worden versoepeld, maar dat gebeurt niet.

Dat zei Eric Schmidt, bestuursvoorzitter van Google-moederbedrijf Alphabet, dinsdag tijdens Startup Fest Europe in Amsterdam.

In Amerika hebben universiteiten veel geld en kunnen jonge ondernemers vrij gemakkelijk aan startkapitaal komen als ze zijn afgestudeerd, zei Schmidt. "Dat heeft enorme welvaart gecreëerd in Amerika, en het is herhaalbaar."

In Europa wordt er te weinig geïnvesteerd in technische universiteiten en zijn er veel wetten die ondernemerschap ontmoedigen, aldus de topman. Protest van techbedrijven daartegen haalt volgens hem weinig uit: "Wat er gebeurt is dat overheden daarnaar luisteren, heel beleefd zijn, en er vervolgens niets aan doen. Ik meen het."

Investeringen

Het durfkapitaalfonds van Google is begonnen met investeren in Europese bedrijven, maar meer dan 95 procent van de investeringen van het fonds zijn buiten Europa gedaan. 

"Wij nemen duizenden en duizenden Europeanen aan omdat ze zelf geen startups hebben. Het zou goed zijn voor Europa als dat er meer waren."

De uitspraken van Schmidt volgen op de aankondiging dat prins Constantijn Neelie Kroes zal opvolgen als Nederlandse startupambassadeur bij het initiatief StartupDelta. Die organisatie moet er juist voor zorgen dat barrières voor startups worden weggenomen. 

Google is in Brussel onderwerp van meerdere onderzoeken naar machtsmisbruik, met de zoekmachine en het mobiele besturingssysteem Android. Schmidt ontkende de beschuldigingen van de Europese Commissie en wees naar het aanzienlijke marktaandeel van de iPhone als bewijs dat Android niet zorgt voor een monopoliepositie.

Kunstmatige intelligentie

Schmidt benadrukte dat Google en Alphabet de komende jaren blijven inzetten op kunstmatige intelligentie. Vorige week was dit ook al de focus van het bedrijf op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O.

De zelflerende systemen van Google worden ook ingezet in de nieuwe chat-apps Allo en Duo, die vanaf de zomer beschikbaar zullen zijn. Schmidt zei vertrouwen te hebben dat de apps de concurrentie aankunnen met gevestigde namen als Whatsapp.

"Het blijkt dat mensen overstappen als je een beter product aanbiedt. Wat een verrassing!", grapte hij. 

Focus

Volgens Schmidt is er bij Google geen sprake van een gebrek aan focus op het gebied van sociale media. Het bedrijf biedt naast Allo en Duo ook de chat-app Hangouts aan, en introduceerde onlangs de sociale deeldienst Spaces naast zijn sociale netwerk Google+. 

"Mensen hebben hier een groot probleem van gemaakt, maar dat is het niet." Als Allo succesvol wordt, kunnen andere producten daarmee worden samengevoegd, zei Schmidt.

Hij uitte zich positief tegenover een terugkeer naar China, waar Google in 2010 onder druk van de Chinese overheid vertrok. Hij bleef daar echter voorzichtig over: "Onze rol in China wordt grotendeels niet door ons bepaald, maar door wat de Chinese overheid toestaat."