Na ophef over hoe Facebook nieuws op de site trending maakt, heeft het sociale netwerk de methode hiervoor aangepast.

Dat maakt Facebook bekend in een persbericht. Het sociale netwerk gaat op nieuwe manieren in de gaten houden wat er door het trending-team wordt geselecteerd.

Volgens Facebook zullen medewerkers verantwoordelijk voor de trending nieuwsartikelen niet langer RSS-nieuwsfeeds gebruiken. Daarnaast mogen de werknemers niet meer simpelweg met cijfers het belang van een artikel aangeven. Er zal wel nog steeds een team verantwoordelijk zijn voor het nieuws.

Facebook kwam eerder deze maand onder vuur te liggen. Het sociale netwerk zou volgens bronnen bevooroordeeld zijn in welke nieuwsartikelen als 'trending' worden gemarkeerd, waardoor conservatieve berichtgeving minder prominent naar voren komt. Een speciaal team binnen Facebook selecteert met de hand welk nieuws op de voorgrond wordt geplaatst.

Hoewel Facebook de methodiek voor trending nieuws verandert, ontkent het sociale netwerk bevooroordeeld te werk zijn gegaan. "Ons onderzoek toont aan dat er geen systematische, politieke partijdigheid plaatsvond bij het selecteren of uitlichten van verhalen binnen de Trending Topics-functie", aldus een woordvoerder van Facebook. "Sterker nog, ons onderzoek geeft aan dat conservatieve en liberale onderwerpen vrijwel even vaak binnen Trending Topics worden goedgekeurd".