Een student uit Slovenië is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijftien maanden, omdat hij een kwetsbaarheid openbaarde in een computersysteem van de politie.

Dat meldt Pod Crto. De 26-jarige scholier onderzocht samen met 25 klasgenoten het TETRA-systeem van de Sloveense politie. Dit systeem wordt gebruikt door agenten om beveiligd met elkaar te communiceren. 

De student informeerde de politie over het lek, die niks leek te doen met de aangeboden informatie. Hij maakte het beveiligingsprobleem daarom in 2015 openbaar. 

Het onderzoek door de studentengroep begon in 2012, waarna de veroordeelde leerling in 2013 een fout in de beveiliging ontdekte. Hierdoor werd in 70 procent van de gevallen onversleutelde data verzonden. 

Hacks

De Sloveense politie heeft de student aangeklaagd wegens het openbaar maken van het beveiligingslek en meerdere hackpogingen. In februari, maart en december 2014 probeerde hij in te breken op de politieservers.

Herhaalt de scholier in de komende drie jaar zijn misdrijf, dan gaat hij alsnog de cel in. Het gevonden beveiligingslek is inmiddels gedicht.