De Nederlandse politie onderzoekt een Twitterfoto die werd gemaakt in Hoofddorp door een mogelijke aanhanger van IS. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is op de hoogte gesteld.

De politie bevestigt het nieuws na berichtgeving van RTV NH.

De foto maakt deel uit van een social mediacampagne van de terreurorganisatie, die aanhangers zaterdag opriep om foto's op twitter te plaatsen vanuit verschillende steden. Zo wilde IS in kaart brengen waar ter wereld het steun geniet.

Burgerjournalistiekplatform Bellingcat slaagde er met hulp van Twittergebruikers in om de locatie waar de foto's werden gemaakt te achterhalen. Zo werden gebouwen op de foto's door gebruikers herkend. Zo werd ook achterhaald dat zeker een foto vanuit een woonflat in Hoofddorp werd gemaakt. 

De foto's werden gepost door aanhangers en fans van IS. Het is onduidelijk of actieve leden van de terroristische organisatie ook beelden op Twitter hebben gezet. De beelden moesten vooral de indruk wekken dat IS wereldwijd actief is. Bellingcat wil op termijn alle locaties van de IS-foto's ontdekken.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds