Microsoft gaat strenger en actiever optreden tegen gebruikers die 'terroristisch materiaal' verspreiden via zijn online diensten.

Microsoft zet zijn nieuwe aanpak rond terroristisch materiaal op zijn diensten uiteen in een blog.

Omdat er geen universele definitie van terroristisch materiaal is, richt Microsoft zich op berichten die zijn geplaatst door organisaties die op de sanctielijst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties staan, of mensen die zulke organisaties steunen.

Het gaat dan om berichten die geweld tonen, aanzetten tot agressie, of nieuwe leden voor terreurgroepen ronselen. Op de lijst van de Veiligheidsraad staan onder meer groepen die de VN als terroristisch beschouwt.

Microsoft gaat berichten weren en gebruikers blokkeren van onder meer Outlook, Xbox Live en zijn clouddienst OneDrive. Bij zijn zoekmachine Bing hanteert Microsoft een losser beleid, in het kader van vrijheid van meningsuiting.

In eerste instantie rekent Microsoft vooral op andere gebruikers die bezwaarlijk materiaal rapporteren. Ook investeert het bedrijf in software die afbeeldingen, audio en video scant op inhoud.

Microsoft zegt dat internet het belangrijkste medium voor het delen van ideeën is, en wijst daarbij op 'gebeurtenissen van de laatste maanden'. Het bedrijf zegt transparant te willen zijn in aanpak van terroristisch materiaal, zonder daarbij fundamentele rechten van gebruikers te schenden.