Amerikaanse senatoren komen met wet tegen massaal hacken FBI

Een kleine groep senatoren in de Verenigde Staten heeft een wetsvoorstel ingediend tegen massaal hacken door de recherchedienst FBI.

Parlementariërs van zowel de Republikeinse als Democratische Partij willen daarmee een stokje steken voor een voorgenomen wetswijziging die de bevoegdheden van de FBI sterk zou uitbreiden.

De senatoren zijn tegen een nieuwe regel waarmee Amerikaanse rechters toestemming kunnen geven tot het inbreken op computers in binnen- en buitenland.

Met de huidige wet is het voor rechters alleen mogelijk om de FBI toestemming te geven voor het hacken van bepaalde computers in de eigen staat.

Wijziging

Het Amerikaanse Congres mag tot 1 december de wetswijziging afwijzen, bewerken of uitstellen. Als parlementariërs niets doen, dan wordt de wijziging automatisch doorgevoerd.

Met de zogenoemde Stop Mass Hacking Act willen senatoren de aandacht vestigen op de wetswijziging. Binnenkort zal er een wetsvoorstel worden ingediend in het Huis van Afgevaardigden.

Grondwet

De wetswijziging is volgens de initiatiefnemers Ron Wyden en Rand Paul een wijziging in de grondwet en het parlement zou daarover moeten kunnen debateren.

De verandering werd vorige maand ingesteld door de Amerikaanse Hoge Raad na een geheime interne stemming. Mensenrechtengroepen en Google-moederbedrijf Alphabet stellen dat de wet mogelijk in strijd is met de grondwet.

Tip de redactie