Google gaat in beroep tegen een bevel van de Franse privacywaakhond CNIL, om het 'vergeetrecht' wereldwijd toe te passen.

Sinds 2014 kunnen Europeanen Google en andere zoekmachines vragen om verwijdering van zoekresultaten waar zij in voorkomen.

CNIL eist dat Google dit vergeetrecht wereldwijd toepast, in plaats van alleen binnen de Europese Unie. In maart kreeg Google van de waakhond een boete van 100.000 euro omdat het bedrijf zoekresultaten alleen binnen de Europese Unie verbergt.

Kent Walker, hoofdadvocaat van Google, schrijft donderdag op een blog dat de zoekgigant zich niet kan vinden in de Franse eis. Volgens het bedrijf zou het vreemd zijn als zoekresultaten verdwijnen in landen waar het vergeetrecht niet in de wet staat.

Democratisch

"We houden ons aan de wetten van de landen waarin we opereren", schrijft Walker. "Maar als de Franse wet wereldwijd geldt, hoe lang duurt het dan totdat andere landen - die misschien minder open en democratisch zijn - eisen dat hun informatiewetten ook wereldwijd gaan gelden?"

"Dit is niet alleen een hypotetische zorg. We hebben wereldwijd van overheden verzoeken gekregen om informatie te verwijderen op verschillende gronden - en we hebben dat geweigerd, ook al zijn we daardoor soms geblokkeerd."

Door in beroep te gaan tegen de boete van CNIL komt de zaak bij de Franse Conseil d'État te liggen. Dat is de hoogste rechtbank voor administratieve rechtszaken.