TeslaCrypt, een van de meest beruchte vormen van ransomware, kan worden gekraakt. Beveiligingsonderzoekers hebben de sleutel in handen gekregen waarmee 'gegijzelde' bestanden kunnen worden ontsleuteld.

Dat meldt antivirusbedrijf ESET op zijn blog. Ransomware is een soort schadelijke software waarmee bestanden van gebruikers ontoegankelijk worden gemaakt. De makers van ransomware vragen om losgeld om de bestanden weer toegankelijk te maken.

De nieuwste versie van TeslaCrypt werd eerder dit jaar nog beschreven als 'onkraakbaar', maar onderzoekers van ESET kwamen erachter dat de beheerders van TeslaCrypt steeds minder actief leken te worden.

Daarop besloten ze om de TeslaCrypt-helpdesk aan te schrijven, om te vragen om de officiële decryptiesleutel. "Verrassend genoeg hebben ze deze openbaar gemaakt", schrijven de onderzoekers.

De sleutel werd ook op de site van TeslaCrypt geplaatst, waar slachtoffers normaal hun betalingen zouden doen. "Project gesloten", staat er op de site te lezen. "Sorry!"

Inmiddels heeft ESET een programma online gezet waarmee versleutelde bestanden weer toegankelijk kunnen worden gemaakt. Het beveiligingsbedrijf zegt dat computergebruikers wel op hun hoede moeten blijven voor andere vormen van ransomware.