Er komt toch duidelijkheid over wie een seksfilmpje van het meisje Chantal uit Werkendam op internet heeft verspreid. Een zoektocht bij Facebook in Ierland door twee onafhankelijke deskundigen blijkt iets te hebben opgeleverd.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die Chantal heeft bijgestaan in de zaak, schrijft dinsdag op Twitter: "Superblij dat toch bij Facebook sporen van dader porno-filmpje zijn gevonden...! Aanhouder wint. Rapport is klaar. Er is wel degelijk iets gevonden".

Volgens Thomas van Vugt, de advocaat van Chantal, is tijdens het onderzoek bij Facebook een IP-adres achterhaald. Vanaf dat IP-adres is naar alle waarschijnlijkheid het account dat het filmpje op Facebook zette gemaakt. Ook is er vanaf dat IP-adres, dat zich ergens in Noord-Brabant zou bevinden, ingelogd op het account.

Daarmee is het nog niet zeker dat diegene ook degene is die het filmpje verspreidde, maar "het net sluit zich", aldus Van Vugt.

Facebook

De informatie waarmee het IP-adres gevonden kon worden kwam bij Chantal zelf vandaan, bevestigen Facebook en Van Vugt. ''Zodra we hebben vernomen dat de partij [Chantal] belangrijke nieuwe informatie heeft gedeeld met de onderzoekers Mark Hoekstra en Dave O'Reilly, hebben we deze informatie direct gebruikt om ons systeem te doorzoeken'', aldus een woordvoerder van Facebook.

''De bevindingen hiervan zijn gedeeld met beide onderzoekers en zij hebben dit meegenomen als onderdeel van hun rapport.''

Seksfilmpje

Facebook werd in juni vorig jaar voor de rechter gesleept door Chantal, omdat ze wil weten wie een seksfilmpje van haar op het sociale netwerk zette. Het filmpje werd door haar ex gemaakt, maar hij ontkende degene te zijn die het op de website heeft gezet.

Het sociale netwerk moest van de Nederlandse rechter binnen twee weken de gebruikersgegevens verstrekken van degene die het filmpje van de vrouw op de site had gezet. Omdat Facebook de gegevens naar eigen zeggen niet meer heeft, moest het bedrijf een externe partij toegang geven tot de systemen voor onafhankelijk onderzoek.