HELSINKI - De concurrentiestrijd op de telefoonmarkt heeft de Finse fabrikant van mobiele telefoons Nokia eenvijfde van de winst gekost. De nettowinst over het derde kwartaal kwam uit op 660 miljoen euro tegen 823 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar.

Hoewel sprake is van een forse winstdaling, is het bedrag hoger dan verwacht. Per aandeel bedroeg de winst 14 eurocent, iets meer dan de 13 eurocent die werd verwacht. De winst per aandeel in het lopende kwartaal zal tussen de 16 en 18 eurocent komen te liggen, aldus Nokia donderdag. Dat is aan de lage kant van de bedragen die de analisten hebben geraamd.

Uitklapbaar

Nokia is minder winstgevend geworden, nu het bedrijf probeert om marktaandeel terug te winnen van bedrijven als Samsung Electronics en Motorola. Deze concurrenten gingen eerder aan de slag met de ontwikkeling van uitklapbare mobieltjes die met een camera zijn uitgerust.

Een andere producent van mobiele telefoons, Sony Ericsson, maakte donderdag melding van een winststijging van 45 procent door de grote vraag naar telefoons met camera.

Daling

Nokia zette in het derde kwartaal 6,94 miljard euro om. Dat is meer dan de omzet van 6,87 miljard euro die in de derde drie maanden van 2003 in de boeken kwam te staan. Nokia, dat ook een netwerkdivisie heeft, zag de omzet in de mobiele telefonie in het derde kwartaal met 13 procent dalen. Op de beurs verloor het aandeel na publicatie van de cijfers 0,6 procent.

Het concern verhoogde de raming van het aantal mobiele telefoons dat dit jaar over de hele wereld zal worden verkocht. Nokia acht de wereldmarkt nu goed voor 630 miljoen stuks. Eerder had het een aantal van iets meer dan 600 miljoen genoemd. De totale omzet in het lopende kwartaal zal tussen de 8,4 en 8,6 miljard euro komen te liggen. Dat bedrag is lager dan de 8,8 miljard die eerder werd genoemd.

Winstwaarschuwingen

Nokia streeft naar een marktaandeel van 40 procent. Dat doel leek eerder dit jaar nog ver weg toen het bedrijf met winstwaarschuwingen kwam. De Finse fabrikant schat dat zijn marktaandeel in het derde kwartaal is gestegen van 31 naar 33 procent.

De cijfers die Sony Ericsson presenteerde waren beter dan verwacht. De Zweeds-Japanse combinatie voor de productie van mobiele telefoons maakte melding van een nettowinst van 90 miljoen euro in het derde kwartaal, tegen 62 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Sony Ericsson

De omzet ging van 1,3 miljard naar 1,68 miljard euro. Sony Ericsson wist 10,7 miljoen mobiele telefoons aan de man te brengen. Dat aantal is liefst 51 procent hoger dan in het derde kwartaal van het afgelopen jaar.