Irak haalt internet offline tijdens schoolexamens

De Iraakse overheid heeft alle internettoegang in het land deze week meermaals offline gehaald, om afkijken tijdens schoolexamens tegen te gaan. 

Dat ontdekte onderzoeksbureau Dyn Research. Het internet in Irak was tijdens de examens niet te gebruiken en was na afloop weer toegankelijk. 

De overheid heeft het initiatief niet officieel bevestigd, maar ook afgelopen jaar deed het land al iets vergelijkbaars. Het internet was toen niet toegankelijk tijdens examens van zesdeklassers.

Mensenrechtenorganisatie SMEX heeft een e-mail bemachtigd van een Iraakse internetprovider, waarin wordt gesproken over een initiatief van het Ministerie van Communicatie om het internet deze week offline te halen. Waarom dit gebeurt, staat niet in de e-mail vermeld.

Door het internet offline te halen, kunnen studenten niet stiekem antwoorden opzoeken via een online zoekmachine. Mensenrechtenorganisaties vinden het echter een extreme stap. Het land zou namelijk onveilig zijn door het gehele internet tijdelijk offline te halen.

Irak heeft om politieke redenen al vaker delen van het internet geblokkeerd. Zo waren sociale media in 2014 niet toegankelijk, om de opmars van IS tegen te gaan.

Lees meer over:
Tip de redactie