Een rechter in het Amerikaanse Brooklyn heeft vijftien verzoeken tot zwijgplicht afgewezen, die richting techbedrijven werden gemaakt. 

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie wilde techbedrijven verbieden om hun klanten te informeren over dataverzoeken, meldt de Wall Street Journal

Klanten zouden dan niet op de hoogte zijn als bijvoorbeeld hun e-mails op verzoek van een inlichtingendienst worden gelezen. Volgens de Amerikaanse rechter is er geen duidelijke reden waarom de dataverzoeken geheimgehouden moeten worden. 

Amerikaanse bedrijven zijn soms verplicht om met inlichtingendiensten mee te werken, om zo bijvoorbeeld gebruikersdata te delen. Een aantal techgiganten wil klanten informeren zodra dit gebeurt, zodat zij weten als hun data wordt ingezien. 

Minstens twee van de vijftien verzoeken tot zwijgplicht waren richting Facebook, dat zijn gebruikers altijd over een dataverzoek informeert - tenzij de rechter dat verbiedt.

Microsoft klaagde in april de Amerikaanse overheid aan. Het techbedrijf denkt dat het verzwijgen van dataverzoeken tegen de Amerikaanse grondwet ingaat, omdat burgers mogen weten wanneer hun bezit wordt doorzocht.